„Bezpečne na cestách“ dopravný projekt na MŠ Československej armády

11.06.2013 Prešov

Projekty – ÁNO či NIE? Túto otázku si kladie väčšina z nás. Prečítate si informácie o projekte, kto ho organizuje, čoho sa týka, čo Vám to prinesie a rozmýšľate, či sa do toho pustiť alebo nie. Presne tak to začalo aj v našej Materskej škole Československej armády č. 20 v Prešove.

Informácia o grantovom programe „Bezpečne na cestách“, ktorý je podporovaný Nadáciou Volkswagen Slovakia nás upútal. Hlavným dôvodom bolo asi to, že naša materská škola sa nachádza v blízkosti frekventovanej križovatky a deti každý deň prechádzajú touto križovatkou. A práve takýto projekt by im mohol priniesť poznatky a informácie o dopravných prostriedkoch, dopravných značkách, pravidlách, ktoré je potrebné dodržiavať. Či už ako chodec alebo cyklista. A tak sme ďalej neváhali a pustili sa do práce.
Projekt je určený deťom predškolského veku a preto sme sa rozhodli všetky pravidlá a poznatky z dopravnej výchovy začleniť do rozprávky. Kniha, ktorá takto vznikla, dostala krásnu podobu aj vďaka krásnym obrázkom a dvom spoločenským hrám, ktoré sú jej súčasťou. Vypracovali sme plán projektu, spôsob jeho realizácie a naplánovali akcie, ktoré z toho vyplývajú. Projekt sme zaslali a čakali. Vďaka internetu sme si mohli stále zistiť, koľko základných škôl a koľko materských škôl sa zapojilo do daného projektu. Pri konečnom čísle 222 prihlásených projektov sa to zastavilo. Už sme aj prestávali veriť, že uspejeme. V piatok 24. mája 2013 prišla potešujúca správa. Citujem : „S radosťou Vám oznamujeme, že Váš projekt bol schválený a podporený sumou 1949,30 €.“
Čo nás ešte viac potešilo, bola skutočnosť, že schválili iba 9 projektov a my sme boli jediný z Prešovského kraja a dostali sme aj najväčšiu sumu.
Z týchto peňazí budeme financovať tlač našej knihy, zakúpime si štyri elektrické semafory, desať motoriek pre mladšie deti, desať dvojkoliek pre staršie deti a detské kužely na organizáciu dopravných súťaží. Kniha, ktorú sme vďaka tomuto projektu vytvorili bude slúžiť ako edukačná pomôcka pri prierezovej téme – dopravná výchova.
A aká je odpoveď na našu otázku z úvodu?
Ak nám príde znova podobná ponuka určite povieme: „ÁNO, ideme do toho!“

Agáta Zimová, MŠ Čsl.armády 20, Prešov
 

Vyberte región